K-SAL

A les ultimes entrades anteriors parlem del concepte Participació i he volgut explicar tant la seva “definició”, com els seus nivells, factors o itineraris. Després de fer la part més teòrica de la secció, vam haver de posar-ho una mica en “acció” realitzant un cas pràctic per arribar als joves Per un Casal Jove Municipal.

Vam començar analitzant el cas pràctic. Es tracta d’un Casal de Joves del Municipi finançat amb subvencions
de l’ajuntament. Abans també existia però compartia espai amb el Centre Cívic, es a dir, no tenien un espai propi, i ara es el moment de obrir les portes al seu propi espai i afrontar canvis amb l’objectiu (entre altres) d’aconseguir més participació juvenil. Disposem d’un equipament nou amb book d’assaig, sala de reunions, cuina,, sala gran, sala de ordinadors i despatx preparat. Com a recurs hi ha pressupost per les activitats, dos dinamitzadors, assemblees i oferta en tallers. Per sort aquest barri també disposa de molts recursos al territori molt potents. Amb tot això a la nostre disposició, com podem fer per arribar als joves?

Nosaltres vam començar anomenant al nostre Casal: K-SAL. La seva finalitat és promocionar la participació i el bon funcionament del Casal. Després d’analitzar el cas vam realitzar un anàlisi intern i extern de les possibilitats i limitacions que podíem trobar. Com a interna trobàvem a destacar la nova i variada arquitectura, però com a conseqüència un nou projecte amb poc rodatge, tot i que amb un bon equip professional i el suport de les administracions. Com a anàlisi externa destacàveksalm la localització del centre a la perifèria (pensàvem punts positius i a la vegada negatius), i que s’havia d’actuar respecte les als joves que passaven les hores al carrer i la poca cooperació entre entitats o serveis d’un mateix municipi. Després de l’anàlisi es plantegen els objectius. Els que vam escollir van ser: arribar als joves, per incentivar la seva participació, donar veu a aquests i fomentar activitats d’oci “saludables”.

Tots aquests objectius els hauríem de portar a terme mitjançant unes estratègies i accions entre les quals vull destacar: promoció mitjançant xarxes socials, tenir un feedback y una coordinació amb les altres entitats del poble, i mobilitzar als professionals al entorn juvenil, es a dir, a vegades no hem d’esperar a que ells arribin a nosaltres, sinó que també podem nosaltres com a professionals apropar-nos a ells i les seves costums. Per finalitzar faríem la anomenada Avaluació 360, que te en compte tots els agents involucrats ja sigui joves, professionals, famílies, veïns i també altres associacions per aconseguir una valoració critica com a professionals.

El següent pas de l’activitat era posar-ho en comú per a tot el grup, i la veritat es que van sorgir idees molt interessant que potser no havíem pensat el nostre grup i que segurament les podríem aplicar al nostre K-SAL. Això demostra una vegada més la importància del treball en grup, del diàleg i de la coordinació per trobar mancances o noves maneres de fer funcionar un projecte, sigui com aquest o com qualsevol altre. Amb més ulls mirant, més possibilitat de vista torbarem.

Per finalitzar la sessió el nostre docent Antonio ens va mostrar el cas de com ho havien organitzat en la realitat i molts punts eren molt semblants ja que, en la realitat també van pensar que la participació era una part fonamental pel funcionament del Casal. El fet de donar als joves un protagonisme implica que s’esforcin més pel manteniment del centre i les seves activitats, ja que moltes vegades els joves no estan informats de moltes d’aquests tallers i no van però no perquè no els hi agradi.

El que m’emporto d’aquesta activitat és veure com el treball en equip amb ganes, implicació i respecte poden sorgir moltes idees que siguin noves o complementaries i que un mateix sol potser no seria capaç de veure. Algun dia m’agradaria poder iniciar un projecte amb joves i posar en marxa mil idees i formes de participació amb l’objectiu de ser un espai lúdic, horitzontal, i sobretot familiar.

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s