“Nos hallamos en una situación en la que, de modo constante, se nos incentiva y predispone a actuar de manera egocéntrica y materialista.”

Tres sessions. Tres sessions intenses i interessants,  i que potser a uns quants companys i a mi ens ha pogut canviar la manera de pensar sobre la societat actual. Perquè aquesta manera més critica de mirar al exterior després d’aquestes sessions? Ha sigut a causa del autor de la fase de capçalera, l’autor de “la critica como llamada al cambio” i també l’autor del concepte “modernitat liquida”. Ell és Zygmunt Bauman.

Personalment, jo ja havia tingut la sort de tenir un petit contacte amb la visió d’aquest sociòleg i filòsof polonès. Va ser al Grau Superior d’Integració Social mitjançant un professor, Albert Esteruelas, que li agrada molt desenvolupar-se en aquesta línia i visió de Bauman i que casualment treballa també com a docent en la meva facultat. Tot i això en l’actualitat he tingut la sort de treballar-ho molt més i entendre més de prop quina era la seva opinió raonada, de en quina classe de societat ens estem tornant. El nostre docent, Antonio Alcántara, ens ha fet treballar la visió de Bauman en tres parts diferents, i he cregut que seria interesant acabar les tres i realitzar una entrada només a aquest gran pensador de la sociologia contemporània.

Primer Contacte: Llibre

La introducció de Bauman la vam realitzar llegint una part del llibre “Los retos de la educación en la edad moderna”. Parlava d’una societat que valora més la rapidesa que la qualitat, i tot adaptat per estalviar “esforços”. Va incidir en el concepte Síndrome de la impaciència, manifestant que esperar s’ha transformat en un estigma d’inferioritat. També parlava de l’educació: s’ha transformat en quelcom que s’aconsegueix, transformada en un producte.

Penso que potser feia incidències molt alarmistes o massa exagerades i que els seus exemples, com el de la poma eren portats al extrem. Però si vaig entendre el que volia dir i en moltes coses vaig estar d’acord però amb dues discrepàncies, una en cada tema.

En la part del temps, apuntava que ara només es mengen coses preparades per estalviar temps. La meva opinió es que no ha tingut en compte(com a mínim en aquesta part de llibre) totes les evolucions socials que hem esdevingut. Si que es veritat que moltes vegades és per estalviar temps, però també hem de fixar-nos en que antigament les tasques de cuina les realitzaven les dones que eren a les cases, i en l’actualitat, després de la incorporació de la dona al món laboral aquest aspecte s’ha hagut de “reformar” i afrontar-ho de diferents formes: ja sigui repartint-se entre els membres de la família aquesta tasca o accedir al “fastfood” degut a les hores de feina. Per una altre banda, en el tema de la educació apuntava que la percepció dels joves front la educació havia de canviar, i aquí tampoc estic del tot d’acord. Penso que el problema no només es del joves, ja que les actuals línies educatives no ens son atractives per estar motivats per aprendre, potser si hauríem de posar més empeny però no només nosaltres, sinó que també els poders polítics que canvien les lleis educatives a cada mandat tornant-nos bojos.

Segon i Tercer contacte: Vídeos

La critica como llamada al cambio” En això es basaven els dos documents filmogràfics que vam veure al aula. El primer era la enquesta en si i el segon un documental basada en ella.

Bauman incideix encara més en el seu concepte de “Modernitat liquida”. Perquè parla de una societat liquida? És perquè te dificultats per adquirir forma i dificultats per prevenir o pronosticar diverses situacions. La societat actual es variable i momentània i ens sentim frustrats per no poder posar solucions. Manifesta que la societat esta afectada negativament tant per part del estat: aplicant “polítiques locals per a problemes globals“, i per part dels propis individus: incapaços per adquirir recursos. Parla de globalització com a aspecte negatiu i d’uns medis de comunicació que manipulen (fa l’exemple del model de gran hermano) i critica que les expectatives de la població han creat el món líquid.

Personalment em va costar una mica agafar el fil del documental, ja sigui per el meu cansament o perquè no em trobava gaire bé aquell dia i com es una entrevista molt profunda vaig haver d’esforçar-me per entendre el que s’estava dient. Una vegada centrada i escoltant a Bauman, vaig veure que al documental no era tan “tremendista” com semblava al llibre, tot i que seguia en la línia de que hem de canviar totalment la nostre manera de veure la vida o fins i tot de viure.

Tot i que en la meva opinió, el més interesant va ser quan vam fer el debat dels documentals. Van sorgir interrogants molt potents com per exemple: Com podem enfrontar-nos al “poder” o a les injustícies socials si no hi han institucions globals (construccions) per donar resposta a les necessitats globals? O L’exclusió es natural? Òbviament no ho és, es una creació social com una manera més d’estratificació creant-nos una necessitat irreal com a real.  Llavors a mi em porta a pensar: fins a quin punt a l’Estat l’interessa acabar amb la pobresa? Si l’únic remei que posa son “parches” perquè creiem que estan prenent consciencia però realment no funcionen, ens trobem davant de una manipulació més.

Dos interrogants que també van sorgir des del punt de l’Educació Social van ser: Podem combatre des de l’Educació Social la incertesa de la societat liquida? I el que per mi va ser l’interrogant més important que Bauman ens va fer reflexionar a través de les seves critiques: “Els Educadors Socials tenen la capacitat d’adaptar-se a tots els canvis i a les noves necessitats? Som capaços de tenir tanta elasticitat en aquesta societat totalment liquida?”

Com vam poder veure, ens trobem davant de molts reptes que encara no estan plantejats i que pel futur de la nostra professió hauríem d’anar aclarint. No m’agradaria ser una marioneta més de l’estat que crea altres marionetes dins dels aspectes considerats normals. Bauman m’ha fet reflexionar sobre molts interrogants i reptes de futur, però que encara, no puc arribar a una solució.

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s