La pobresa no és una condició natural dels éssers humans, és una imposició artificial

Aquesta frase va ser citada pel banquer i economista de Bangladesh, Muhammad Yunus.

Com tots els títols de les meves entrades anteriors, aquests tenen relació amb el que parlaré, i avui vull donar-li importància al tema, de vegades tabú, de la pobresa. En la ultima sessió de classe vam poder parlar dels requisits per a estar en risc de pobresa segons la comissió europea.

Aquests són els següents: No arribar a un 60% del salari mínim, atur de llarga durada en gran part dels membres de a família, i les persones que no puguin accedir a més de quatre punts (com per exemple calefacció, lloguer, vacances, cotxe, rentadora…). Aleshores, jo no estic d’acord amb la Comissió Europea en aquest sentit. Actualment ens hem trobat un nou model de pobresa i que no es la visió que teníem d’abans de la persona que demana al carrer, sinó unitats familiars en que si treballen però de maneres precàries, que si poden pagar el lloguer però no la llum i l’aigua (pobresa energètica), que el seu salari si arriba al 60% però que encara han d’estar pagant una hipoteca d’un pis que els van desnonar fa anys, etc.

Per concloure en aquest tema vull deixar una altra gran frase del mateix autor que la primera:

“La pobresa no la crea la gent pobra. Aquesta és producte del sistema que hem creat, per tant cal canviar els models i conceptes rígids de la nostra societat”. Muhammad Yunus.

Un altre tema del que tinc ganes de parlar és del carnaval de blocs que realitza cada any el CEESC (Col·legi d’Educadors i Educadors Socials de Catalunya.) Mitjançant Twitter i diferents blocs.

Aquest any llançava una pregunta molt provocadora però que potser us pot recordar a alguna entrada meva anterior en la qual jo parlava d’algun dels meus interrogants, i per aquest motiu l’he trobat molt interessant: “L’Educació Social com a garantia dels drets de la ciutadania? “

Els professionals de l’àmbit social (ja que havien blogs de diferents Professions) tenien opinions molt diverses, alguns més optimistes, altres mes “previnguts”. Destacaven una professió de contínua denúncia (condicions precàries), gestors de misèries, si realment existeixen els drets humans, desconeixement d’aquests drets, falta de recursos per donar poder a les persones, i també es posava en dubte la veritable intencionalitat de l’estat.

En el nostre debat de classe, van sorgir tots aquests temes i també molts dubtes i interrogants (cada vegada entenc més perquè del nom d’aquesta assignatura) com per exemple si realment existeixen els drets, qui pot tenir-los, o si els drets humans van destinats a les persones que exclusivament poden donar alguna cosa a canvi.

Ens trobem davant d’uns drets que haurien evolucionar, que haurien adaptar-se a la societat actual ja que ens trobem davant d’una societat liquida (com diu el senyor Bauman) i que tot evoluciona excepte les polítiques i els drets de les persones, ja que actualment no cobreixen a tothom. Però potser que ja els interessi.

Pot ser, que darrera d’aquestes polítiques neoliberals ens trobem una doble intencionalitat de l’Estat, ja que a aquest no li surt a compte donar drets a tot el món. Una vegada que les persones desconeixen els seus drets i no poden exigir-, és més fàcil manipular i “corregir” a una societat separada entre els seus membres, que ens culpem els uns als altres del que està passant sense mirar cap amunt. També pot ser que a l’Estat li interessi les diferents classes socials, ja que només veiem polítiques destinades a tapar i calmar al poble però amb falta d’efectivitat.

Crec que ningú té la resposta a aquestes preguntes, però el que està clar es que hi ha coses que han de canviar, i com va dir Marco Marchioni “Si no hacen política dejen de lloriquear” al congrés estatal d’Educació Social.

I jo finalitzo aquesta entrada amb una altra frase que per mi es la present i futura realitat: “L’educació és la futura política“.

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s